Onder invloed van hormonen worden de gewrichten en gewrichtsbanden tijdens de zwangerschap rekbaarder. 40% tot 45% heeft af en toe last van bekkenpijn, maar bij een kleine groep van 5% tot 10% van de vrouwen is de bekkenpijn dusdanig, dat zij hier iedere dag last van hebben en ook de dagelijkse bezigheden hierdoor worden beïnvloed. Bekkenpijn wordt ook wel bekkeninstabiliteit genoemd.

Bekkenpijn, wat gebeurt er precies?

Het bekken lijkt op een ring die uit drie botdelen bestaat. Deze botdelen worden onderling verbonden door gewrichten en gewrichtsbanden. Om plaats te maken voor de baby in je buik, maakt het lichaam bepaalde hormonen aan. Deze hormonen zorgen op hun beurt weer voor soepelere en rekbaardere gewrichten. Als de botdelen in het bekken gaan schuiven en de spieren eromheen onvoldoende sterk zijn om alles te stabiliseren, kan je last krijgen van klachten. Er wordt dan gesproken over bekkeninstabiliteit.

Bij bekkeninstabiliteit is de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot geworden. Hierdoor worden de banden en spieren rond het bekken overbelast.

Ook na de bevalling kan je last houden van bekkenklachten. Deze kunnen tot een jaar aanhouden. In uitzonderlijke gevallen kunnen de klachten blijvend zijn.

Waar kun je last van krijgen bij bekkeninstabiliteit?

Wanneer je bekkenpijn hebt, kun je dit voelen in de liezen en de onderbuik, je onderrug en rond het stuitje, aan de zij- en achterkant van je bovenbenen en op of rond het schaambeen.

Bekkenpijn verminderen

De combinatie van pijn die je nu ervaart, vermoeidheid en eventuele stress voor de bevalling, maken het allemaal geen pretje. En dat is wat zwanger zijn juist wel hoort te zijn. Een  zwangerschapsmassage kan de pijn aanzienlijk verlichten en je even helemaal laten ontspannen. Bijkomend voordeel van een zwangerschapsmassage is dat door speciale massagetechnieken, het overtollig vocht in de voeten, enkels en benen worden afgevoerd.

Ben je inmiddels al bevallen, maar heb je nog steeds last van klachten? Dan is de mama massage ideaal voor jou. Tijdens deze massage bespreken we jouw individuele situatie, zodat de massage volledig wordt samengesteld op de klachten. Hierdoor zal bekkenpijn verminderen.