Door bepaalde processen en hormonen, kunnen er huidproblemen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

  • Pigmentatiestoornis:

    Door hormonen gaat het lichaam meer melanine (pigment) aanmaken. Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. De pigmentvlekken in je gezicht lijken op grote, lichtbruine moedervlekken. Vrouwen met een donkere huid hebben een wat grotere kans op pigmentvlekken dan vrouwen met een lichtere huid. Op een zeer donkere huid zijn de vlekken vaak juist lichter dan de huid zelf. Daarnaast kunnen de tepels donkerder worden en kan je een bruine streep op je buik krijgen. Gelukkig gaan deze verschijnselen na je zwangerschap in de meeste gevallen vanzelf weg.

  • Striae:

    Je buik, billen, borsten en bovenbenen groeien tijdens de zwangerschap. Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid uitrekt. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen. Stria is hier een gevolg van en is eigenlijk een onderhuidse bindweefsel scheuring van je huid, doordat deze (te) snel oprekt.

  • Spataderen:

    Doordat je zwanger bent, neemt de doorbloeding van de huid toe, zo kunnen er bijvoorbeeld ‘spinnenwebjes’ ontstaan. Dit zijn verwijde bloedvaatjes die als rode vlekjes te zien zijn, meestal voor in je nek of op je gezicht. Je kunt ook sneller last krijgen van spataderen.

  • Een droge en jeukende huid:

    Veel vrouwen hebben last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Soms veroorzaakt dit jeuk op je buik en op andere lichaamsdelen.

  • Acne:

    Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van pukkeltjes. Door je zwangerschap maak je meer talg aan en hierdoor kunnen je poriën verstopt raken.

Huidproblemen tijdens zwangerschap voorkomen

Zoals met zoveel dingen geldt, geldt het met huidproblemen ook. Voorkomen is beter dan genezen. Volg onderstaande tips om geen last te hebben van huidproblemen tijdens de zwangerschap!

  • Pigmentatiestoornis

    Vermijd tijdens en tot enkele maanden na je zwangerschap zoveel mogelijk de zon. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (vanaf factor 30).

  • Striae

    Striae is helaas niet te voorkomen, wel kun je het iets minder erg laten zijn. Bijvoorbeeld door echt te letten op je voeding. Hoe meer je aankomt, hoe meer de huid wordt uitgerekt. Daarnaast kan het smeren van bepaalde crèmes helpen, ik informeer je graag welke crème voor jou het beste is.

  • Spataderen

    Spataderen voorkom je door vaak te lopen en in beweging te zijn. Het dragen van elastische kousen. De elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen zo ook de terugstroom van het bloed naar het hart. Wanneer je in bed ligt kun je je benen hoger leggen dan de rest van je lichaam en ga niet met je benen over elkaar zitten, hierdoor worden je aderen afgekneld.

  • Een droge en jeukende huid

    Wanneer je last hebt van een droge huid, kan dit eenvoudig worden opgelost door goede cremes. Gebruik bijvoorbeeld een hydratant van Vavin, zodat je huid rijkelijk wordt voorzien van voedingsstoffen en beter in staat is het vocht te binden.

  • Acne

    Wanneer je acne tijdens je zwangerschap wilt voorkomen, is een schoonheidsbehandeling zeer aan te raden. De Anti Tox behandeling zorgt ervoor dat de huid wordt ontgift, door middel van een speciale techniek. Zelfs in de diepere huidlagen worden afvalstoffen verwijderd. Hierdoor wordt ook de talgproductie gereguleerd, zodat je minder last hebt van puistjes en ontstekingen. Lees hier meer over de Anti-tox behandeling.