Er gebeurt veel met je lichaam tijdens de zwangerschap. Hormonen zorgen voor een andere stemming en verandering van je lichaam. Je kunt je vermoeid en misselijk voelen en daarnaast kan stress of angst voor de aankomende bevalling zijn tol eisen. Het klinkt misschien ook wel allemaal heftiger dan dat het is, als het je zo leest. Zwanger zijn is tenslotte een feestje! Maar de lichamelijke en geestelijke ongemakken kunnen dit feestje enigszins laten vervagen.

Een massage tijdens en na je zwangerschap is een zeer goede oplossing voor als je last hebt van bovenstaande ongemakken. Een (zwangerschaps)massage kent namelijk veel voordelen.

 1. Massage brengt balans in de hormoonhuishouding
  Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam veel oestrogeen en progesteron aan. Na de zwangerschap maakt het lichaam juist weer veel oxycotine aan, zodat de borstvoeding beter verloopt. Kortom; je hormoonhuishouding schiet alle kanten op en dit bevordert bepaald niet je stemming. Een massage tijdens of na je zwangerschap laat het lichaam ontspannen. Daarnaast maakt het lichaam tijdens de massage ook oxycotine aan (dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd). Hierdoor kunnen met name mama’s die problemen ondervinden met het geven van borstvoeding, een duidelijke verbetering zien na het ondergaan van een massage.
 2. Massage zorgt voor sneller herstel
  Er gebeurt nogal wat met je lichaam wanneer je zwanger bent. Je buik wordt groter, er wordt meer bloed en hormonen aangemaakt, spieren rekken uit en je lichaam moet maar al het extra gewicht zien te dragen… Dan nog niet te spreken over de bevalling zelf. Een massage kan het lichaam helpen sneller en beter te herstellen na de zwangerschap.
 3. Massage vermindert zwelling
  Wist je dat je tijdens je zwangerschap 1 liter extra bloed aanmaakt? Daarnaast houd je meer vocht vast. Aan het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen gezwollen voeten en benen. Maar ook na de bevalling is dit niet meteen weg. Door bepaalde technieken te gebruiken tijdens de massage, worden de lymfe gestimuleerd het overtollig vocht uit het lichaam te voeren, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van opgezwollen enkels en voeten.
 4. Beter kunnen slapen door een massage
  Door de stress en lichamelijke kwaaltjes, kun je misschien minder goed slapen. Doordat het lichaam tijdens een massage oxycotine aanmaakt, voel je je prettig en zelfverzekerd. Hierdoor zal ook de nachtrust beter worden.